بازداشت بازپرس روزنامهنگاران/ 5 سال حبس برای فریدون
سینما پروانهگهر: بازداشت بیژن قاسمزاده، بازپرس دادسرای فرهنگ و رسانه در ادامه رویکرد برخورد با فساد در قوهقضائیه در کنار خبر بازداشت 17 نفر در پرونده اکبر طبری که از نخستین بازداشتیهای جریان مقابله با فساد در قوهقضائیه بود، پرونده برخورد با رشوهگیری و فساد مالی در قوهقضائیه را وارد فاز جدیدی کرد.غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوهقضائیه روز گذشته از بازداشت 17 نفر در پرونده اکبر طبری خبر داد.آقای طبری معاون اجرایی آیتالله صادق لاریجانی در زمان ریاست بر قوه قضائیه بود. از او به عنوان یکی از مردان در سایه دستگاه قضایی نام میبردند. بنابر اخبار غیررسمی ظاهرا بازداشت او با دستور مستقیم آیتالله ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، انجام شده است.اکبر طبری البته پیش از ریاست آیتالله صادق آملی نیز در دستگاه قضایی فعالیت داشت. اولینبار، خبرگزاری فارس، سال ۱۳۸۶ در مطلبی با عنوان تغییرات گسترده در قوه قضائیه نوشته بود قرار است «طبری، مدیر کل امور مالی قوه قضائیه بهزودی تغییر کند»؛ اما چنین نشد و ماندنی شد و پس از انتصاب آملی لاریجانی به جای محمود هاشمی شاهرودی به سمت «مدیر کل امور مالی و همچنین معاون اجرایی حوزه ریاست» رسید. با این حال سرانجام، پس از هفت روز از آغاز به کار ابراهیم رئیسی، ابتدا از سمت خود برکنار و سپس خبر بازداشت وی منتشر شد.
بازداشت بازپرس سابق دادسرای فرهنگ و رسانه
انتشار خبر بازداشت 17 نفر در پرونده طبری، در کنار خبر بازداشت بیژن قاسمزاده، بازپرس دادسرای فرهنگ و رسانه و البته قطعی شدن حکم 5 سال زندان برای حسین فریدون، روز پرخبری را برای قوهقضائیه ساخت.اسماعیلی البته در نشست خبری روز گذشته خود نامی از قاضی دیگری که «به تازگی بازنشسته شده است» را نبرد.از بیژن قاسمزاده در رسانهها به عنوان «بازپرسی که حکم فیلتر تلگرام و بازداشت امیرحسین مقصودلو (تتلو) را صادر کرد و بازپرس پرونده حمید بقایی» یاد میکنند. خبرگزاری تسنیم دلیل بازداشت این بازپرس سابق دادسرای کارکنان دولت را «برخورد با فساد در قوه قضائیه» خوانده است.
مساله برخورد با «دریافت رشوههای کلان در قوه قضاییه» که روز گذشته اسماعیلی سخنگوی دستگاه قضا به آن اشاره کرده ادامه روند و پیگیری رویهای است که رئیس قوهقضائیه در دستور کار قرار داده و از بدو ورود به دستگاه قضا بر آن تاکید دارد.آیتالله رئیسی سوم مهرماه امسال در اجلاسیه پنجمین دور از خبرگان رهبری به صورت شفاف از مساله رشوه در قوهقضائیه سخن گفته و تاکید کرده بود که «در مبارزه با فساد، هیچ خط قرمزی نداریم. در خود قوه قضائیه با مواردی مواجه و متوجه شدیم، رشوههایی اخذ شده است که بهتآور است؛ از آپارتمانهای ۶۰۰ متری گرفته تا ویلاهای ۴۰۰۰ متری در شمال که در نوع خود کمنظیر است».اکنون اسماعیلی، سخنگوی دستگاه قضا، مساله رشوه در قوهقضائیه و عدد متهمان در این پرونده را «زیاد» خوانده و گفته است: «این موضوعات هم از سوی قوه قضائیه و هم بیرون مطرح است.»
فسادستیزی در قوه قضاییه
ابراهیم رییسی از نخستین روزی که برای ریاست بر قوهقضائیه معارفه شد بر مساله فساد ستیزی با کلیدواژه مبارزه با فساد مالی و رشوه تاکید کرد. کما اینکه در مراسم معارفه خود در 20 اسفند 97 پروندههای فساد را از یک «جنس» خواند و آن را مشکل «ساختارهای» جمهوری اسلامی توصیف و تصریح کرد که «سال ۷۴ موضوع پرونده ۱۲۳ میلیارد مطرح بود، مدتی گذشت پرونده دیگری پیدا شد، مدتی دیگر پرونده دیگری و اخیراً هم پرونده ۳ هزار میلیارد؛ متهمین آنها با هم متفاوتند اما جنسش یکی است».
او از اعضای دولت در این مراسم خواست تا «ساختارهای فسادزا» را در کشور اصلاح کرده و هشدار داد که «والا هر روز شاهد بروز یک حادثه و یک پرونده روی میز قاضی خواهیم بود، چرا از یک سوراخ دو بار گزیده شویم؟»البته رئیس قوهقضائیه هفت ماه پس از سخنرانی جلسه معارفه خود، در هفته جاری با ادبیات تندتری درباره برخورد با فساد صحبت کرد و در مجمع سراسری فرماندهان و مسئولان سپاه با بیان اینکه امروز پرچم «مبارزه با مفاسد» در دست مقام معظم رهبری است گفت: «امروز عدهای میگویند مگر میتوان با مفسدان و ثروتاندوزان و قدرتمندان مبارزه کرد؛ باید بگویم که آری میشود... دست کسانی که به بیتالمال دست درازی کردهاند را نه از مچ بلکه از بازو قطع میکنیم.» رئیس قوهقضائیه با اشاره به مساله مچ و بازو بر مساله ریشهیابی فساد تاکید و مطرح کرده است که تنها به برخورد با سرشاخههای فساد در دستگاه قضا اکتفا نمیکند. بازداشت طبری که معاون رئیس قوهقضائیه در دوره قبلی بوده خود نشان از همین رویکرد دارد.
فسادستیزی از دیروز تا امروز
به نظر میرسد پرحاشیهترین نام در پرونده مبارزه با فسادمالی و رشوه در قوهقضائیه در ماههای اخیر «اکبر طبری» است. اما طبری تنها کسی نیست که درباره بحث فساد مالی در این قوه نامش بر سر زبانها افتاده است. پس از فرار شهرام جزایری و در جریان طرح تحقیق و تفحص از قوهقضائیه در مجلس نامهای دیگری نیز مطرح شدند. الیاس محمودی، رئیس حفاظت اطلاعات قوه قضائیه و مسئول مجتمع قضائی ویژه امور اقتصادی از کار برکنار شد و الیاس نادران و علیرضا زاکانی نمایندگان اصولگرای مجلس هفتم در آن زمان نیز بر ارتباط او با «شبکه فساد» دست گذاشته بودند.در مجلس هفتم، به دنبال بالا گرفتن بحث فساد در مجلس هفتم هیأتی برای تحقیق و تفحص از قوه قضائیه تعیین شد و سرانجام در آخرین روز کاری مجلس هفتم، هیأت تحقیق و تفحص توانست نتیجه گزارش کار این هیات را از تریبون مجلس قرائت کند. گزارشی که در همان زمان نیز با واکنش منفی قوه قضائیه و رئیس وقت آن آیتالله هاشمی شاهرودی مواجه شد.
معاون در سایه، متهم پرحاشیه
اکبر طبری بیش از 20 سال معاونت اجرایی ریاست و مدیر کلی امور مالی این نهاد را بر عهده داشت؛ اگرچه در تمامی این سالها همواره مرد در سایه قوهقضائیه بود و کمتر کسی تا این اواخر تصویر واضح یا گزارشی از وی در رسانهها دیده بود. اتهامات فساد مالی و موضوع حسابهای قوهقضائیه در سالهای اخیر دو محور مهم و اصلی انتقاد از سیستم مدیریت مالی آملی لاریجانی، رئیس سابق قوهقضائیه در این دستگاه بود. با وجود اینکه روز گذشته از بازداشت 17 نفر در پرونده اکبر طبری خبر داده شد اما آملی لاریجانی که در زمان طرح پرونده اکبر طبری در مجمع تشخیص مصلحت نظام بود در بیانیهای مطرح کرد که در زمان حضور در قوهقضائیه اتهامات نسبت داده شده به طبری را بررسی و هیچیک از آنها محرز نشده است. در بخشی از این بیانیه قید شد که «برخی از اتهامات مطرح شده درباره معاون اجرایی حوزه ریاست قبلاً در دادسرا بررسی شده و کذب بودن آن محرز شده بود. رئیس قوه قضائیه پیشین هم خود مستقلا آنها را بررسی و خلاف بودن آنها برای وی محرز شده بود». با این حال ۱۶ روز پس از انتشار این بیانیه اکبر طبری بازداشت شد. بیانیهای که در آن کل موضوع را «پروژه بزرگ تخریب رئیس پیشین قوهقضائیه و غلیان احقاد بدریه و حنینیه» توصیف کرد. بیانی تاریخی درباره دشمنان پیامبر اسلام.
فرجام پرونده اکبر طبری اما هنوز روشن نیست. دو رئیس فعلی و قبلی قوهقضائیه نگاه متفاوتی به وی دارند. رئیس فعلی وی را به عنوان راس هرم فسادی بازداشت کرده که حالا 17 نفر را نیز زیر مجموعه پرونده او قرار داده است. بازداشت بیژن قاسمزاده البته پرونده مبارزه با فساد و رشوهگیری در قوهقضائیه را از مونوپل خبری طبری خارج کرد. آنچنان که از خبرها برمیآید برخی دیگر از قضات رشوه بگیر و فاسد، در لیست برخوردهای قوهقضائیه قرار گرفتهاند. اگرچه هنوز نام آنها روشن نشده است اما این امیدواری وجود دارد که یک به یک آنها به افکار عمومی معرفی شوند. آیا چنین میشود؟
5 سال حبس برای حسین فریدون
سخنگوی قوهقضائیه اعلام کرد حسین فریدون، برادر رئیسجمهوری به اتهام اخذ رشوه به پنج سال حبس قطعی محکوم شده است. به گفته غلامحسین اسماعیلی «دادگاه تجدیدنظر تصمیم گرفته و رای نهایی را صادر کرده است».
حسین فریدون در دولت اول روحانی به عنوان دستیار ویژه رئیسجمهور منصوب شد و کمی بعد در جریان مذاکرات لوزان و وین به تیم مذاکرهکننده هستهای پیوست و تا پایان مذاکرات و انعقاد برنامه جامع اقدام مشترک، در جلسات مذاکرات هستهای ایران و پنج بهعلاوه یک حضور داشت. آنگونه که رسانهها نوشته بودند: «فریدون در نقش دستیار ویژه رئیسجمهور در پایان هر روز گزارش مذاکرات را مستقیماً به حسن روحانی اطلاع میداده و اگر در میانه مذاکرات نیازی به کسب نظر رئیسجمهور میشد از طریق حسین فریدون انجام میشده است. با نزدیک شدن به پایان دولت اول روحانی، خبرهایی منتشر شد که پروندهای برای حسین فریدون در دستگاه قضا گشوده شده که مربوط به رشوه برای خرید یک ساختمان در جنب کاخ سعدآباد است. حکم اولیه آن پرونده، چندی پیش صادر شد. به گفته سخنگوی دستگاه قضا حکم هفت سال حبس بدوی حسین فریدون به پنج سال تقلیل یافته اما مبلغ جزای نقدی و رد مال به مبلغ ٣١ میلیارد تومان باید پرداخت شود» .سخنگوی قوهقضائیه ایران در مورد متهمان دیگر این پرونده گفت: «برای متهم دیگر این پرونده حکم برائت صادر شده است. همچنین در مورد خانمی که دادگاه بدوی دو سوم از حکم وی را تعلیق کرده بود، در دادگاه تجدیدنظر یکسوم باقی مانده حکم وی هم تعلیق شده است.»
جنگ خاطرهها را مجروح میکند*/ زندگی در یمن و سوریه به روایت سخنگوی کمیته بینالمللی صلیب سرخ در خاورمیانه
کشف باشگاه مختلط در فرشته
بلوای استراماچونی
کودک کار؛ اینبار در تلویزیون!
یک روز با شوتی / گزارش میدانی خبرنگار سازندگی از قاچاق سوخت در استان سیستان و بلوچستان
بیپولی شهری چطور درمان میشود؟ / گزارش خبرنگار سازندگی از نخستین نمایشگاه فرصتهای سرمایهگذاری و اقتصاد شهری در مشهد
فرصتهای سرمایهگذاری در مشهد
شبِجمعه مرگبار در تهران و سقز
کجایی آقای بیدود؟!
بیدود، دود شد؟
شوخی کثیف/ گزارش سازندگی از آزار تاسفبار کودککار در استان البرز که از دو روز پیش در شبکههای اجتماعی و فضای واقعی، بسیار جنجالی شد
توجه به معلولان، شاخص کیفیت جامعه
سه نما از هیولا/ واکنشهای مجازی به آزار کودک کار در فردیس کرج
قاتلی به نام آنفلوآنزا
بازگشت بوی بد تهران
نبش قبر استاد؟!/ وکیل نجفی در گفتوگوی اختصاصی با «سازندگی»: نبش قبر خواستهی ما نیست
همه در یک کشتی نشستهایم!/ امسال روز جهانی ایدز در ایران درحالی سپری میشود که ماجرا لردگان هنوز مبهم مانده است
نجفی؛ باز در سرخط خبرها!
دادگاه بی پایان نجفی
چه کسانی یارانه بنزین نمیگیرند؟
رتبه 20هزار میلیارد تومانی
نرو جادوگر!
بسته معیشتی کو؟
بانک های سوخته
برانکو سرمربی تیم ملی شد؟
معادله بنزین، مترو و ترافیک
لایحه امنیت زنان در ایستگاه پایانی
خداحافظ توریست/ قطعی یک هفتهای اینترنت در ایران صنعت توریسم را با مشکل جدی روبهرو کرد
مهناز افشار در رسانه سعودی
مزدک در رسانه سعودی
سازندگی نظراتی که حاوی تهمت یا افتراست منتشر نمیکند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت لاتین (فینگیلیش) خودداری کنید.
اگرچه تلاش میشود نظرات ظرف ۲ ساعت تعیین تکلیف شوند، اما نظراتی که پس از ساعت ۱۹ نوشته شود، حداکثر تا ساعت ۹ صبح روزبعد منتشر میشوند.
تمامی حقوق این سایت برای روزنامه سازندگی محفوظ میباشد.